Obrt za usluge čišćenja

Tko i otvori apartman, bankrotirat će na dezinfekciji, nove smjernice razljutile mnoge: Apsurdi! Kao da smo prije bili kužni. Najbolje ključ u bravu

Photo by Michelangelo Buonarroti: https://www.pexels.com/photo/a-woman-in-ppe-putting-on-gloves-4176042/

Članak preuzet s : Slobodna Dalmacija / Piše: Mirela Goreta, 28. travnja 2020. – 08:09

Prije čišćenja prozračite prostorije. Pustite da svježi zrak cirkulira najmanje 20 minuta. Ako je moguće, neka svi prozori budu otvoreni čitavo vrijeme dok čistite. Temeljito operite ruke prije i poslije svakog čišćenja. Upotrijebite sapun i vodu te ih trljajte najmanje 20 sekundi. Ako to nije moguće, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60 posto alkohola. Dok čistite, nosite rukavice za jednokratnu upotrebu. Nakon svakog čišćenja rukavice treba baciti. I ne zaboravite oprati ruke čim skinete rukavice…

Ovo je tek uvod u cijeli niz smjernica iscrpnog Airbnb-ova vodiča za čišćenje prostora namijenjenih iznajmljivanju turistima čijom se primjenom prevenira širenje COVID-a 19. Na popularnoj online platformi za iznajmljivanje turističkog smještaja objavljene su detaljne upute kako bi trebalo izgledati čišćenje apartmana u doba korone.

Čistoća iznad svega! Nije li tako bilo i prije pojave zlokobnog virusa, reći će mnogi iznajmljivači kojima je higijena smještaja za turiste i prije bila na vrhu liste prioriteta, zbunjeni sadržajem savjeta za čišćenje, koji sada uključuju i obvezno korištenje sredstava za dezinfekciju, primjenu jednokratnih vlažnih maramica, zaštitnu odjeću poput ogrtača, rukavica i maski i sl., što će nesumnjivo povećati i troškove njihova poslovanja.

Rad na propuhu

Kad ponovno zaživi zamrlo tržište iznajmljivanja turističkog smještaja, prve na udaru bit će, čini se, čistačice. Brojne djevojke i žene, koje su vapile za sezonom kako bi se izborile za koricu kruha na oronulom domaćem tržištu rada, već se sada hvataju za glavu zbog “ovih i onih mjera i preporuka”, jer će im ionako teško zarađenu kunu biti još teže uprihoditi.

A kako stoje stvari, sada će za veću muku na još rizičnijem poslu biti i manje plaćene. Zahtjevniji gosti, ali i vlasnici apartmana, strahuju, tražit će dlaku u jajetu.

U nizu Airbnb-ovih smjernica kojih se treba pridržavati prilikom čišćenja smještaja između dviju rezervacija navodi se obvezno nošenje zaštitne opreme u vidu jednokratnih rukavica, pregača i ogrtača, te maske za lice ili ručno izrađenih pokrivala za lice od tkanine.

Prije čišćenja preporučuje se prozračivanje prostorija pravljenjem propuha (otvaranjem izlaznih vrata i prozora), pa čak i uporaba ventilatora kako bi se povećao protok zraka. Prije i poslije svakog čišćenja obvezno je temeljito pranje ruku.

“Očistite, a zatim dezinficirajte. Za uklanjanje prljavštine, masnoće, prašine i mikroorganizama upotrebljavajte deterdžent ili sapun i vodu. Kad površinu očistite, poprskajte je dezinfekcijskim sredstvom. Pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim površinu obrišite. Ako ne upotrebljavate papirnate ručnike ili jednokratne vlažne maramice, najbolje bi bilo da za svakoga gosta upotrijebite novu krpu”, stoji u aktulnom vodiču za čišćenje uz upozorenje “nemojte dirati lice dok čistite”.

“Posebnu pozornost obratite na površine koje se često dodiruju, poput prekidača za svjetla, kvaka, daljinskih upravljača i ručki na slavinama. Ne zaboravite na sofe, tepihe, zavjese i druge mekane, porozne površine. Pažljivo uklonite svu vidljivu nečistoću i nakupljenu prljavštinu, a zatim sve očistite odgovarajućim sredstvima za čišćenje namijenjenim tim vrstama površina. Ako je moguće, operite ih u perilici rublja slijedeći upute proizvođača.

Operite svu posteljinu i kućni tekstil na najvišoj temperaturi koju preporučuje proizvođač. To uključuje posteljinu, navlake za madrace, ručnike za ruke i tuširanje, kuhinjske krpe i deke. Kad dodirujete prljavo rublje, ne zaboravite navući rukavice i pripazite da ga pritom ne tresete jer se na taj način mikroorganizmi mogu raznijeti na okolne površine”, piše, među ostalim, u vodiču za čišćenje u svrhu prevencije širenje COVID-a 19.

Preporučuje se i nakon svakog čišćenja isprazniti usisivač, obrisati ga dezinfekcijskim sredstvom, a isto bi trebalo učiniti i s drugim kućanskim aparatima poput perilice za posuđe i perilice rublja.

Ovo su apsurdi

“Ovo su apsurdi”, “kao da smo prije bili kužni”, “ispada da do sada nismo ni čistili”, “zavladala je teška panika”, “najbolje ključ u bravu do 1. siječnja 2021.”… – samo su neki od komentara ovdašnjih iznajmljivača nakon iščitavanja opširnih smjernica.

– Ne znam što bih rekla na te upute… Ma to je, po meni, čista lakrdija. Čistim kao što uvijek čistim, ne znam što više i bolje mogu od ovoga što sam radila do sada. Ne znam što bih još trebala, jedino dušu izbaciti iz sebe. Sve ovo skupa je na granici ludila i smijeha – kaže Mira Barbarić, vlasnica solinskog obrta za usluge čišćenja “Čisto”, odgovarajući na upit je li zbog korone morala prilagoditi poslovanje.

Njezin servis “Čisto” posluje 15 godina, a uz održavanje stanova i apartmana nudi i čišćenje poslovnih prostora, brodova, alpinističko čišćenje…

Jesu li klijenti u doba korone zahtjevniji?

– Nema tu zahtjevniji ili ne… Naravno da tko traži čišćenje stana, za uslugu koju je platio očekuje čist stan. Ne znam što bih još trebala dodatno… Cijena se, po satu, kreće oko 70 kuna, ali to je za sada. Ne znam što će se dalje događati… Svi smo lančano vezani jedni za druge. Ako svi kolektivno ostanemo bez posla, neće to ići put gore, može samo put dolje. Konkurencija će biti velika, rad na crno… – o neizvjesnoj će budućnosti Barbarić i bez puno filozofije definira posao kojim se bavi.

Lažni profesionalci

– Meni osobno čišćenje je luksuz. Možete čistiti i vi i ja. Svatko tko je relativno zdrav, može uzeti krpu i čistiti. Nije čišćenje nešto što je prijeko potrebno u životu. Ponavljam, to je samo moje mišljenje. Ali ljudi to tako ne gledaju… Naravno da netko tko nema novca, neće zvati servis za čišćenje, ali netko kome nije problem dati 500-1000 kuna mjesečno za čišćenje, zvat će servis. To je realnost…

Mislim da poslovi čišćenja neće rasti, samo mogu ići put dolje ako se nešto drastično ne promijeni ili ako se ne vratimo na stanje od prije dva mjeseca, što je trenutno jako teško. Nažalost, mislim i da će cijena našeg rada pasti. Možda trenutno još ne, ali jako skoro hoće.

A vrijeme leti – primjećuje Mira Barbarić, ne vjerujući da će se, zbog pandemije koronavirusa, turizam brzo pokrenuti.

– Sumnjam da će se granice brzo otvoriti… Teško je vrijeme, mislim da nam od ove sezone neće puno ostati. Vidjela sam te preporuke Airbnb-a, ne znam što bih rekla… Mislim, oni daju preporuke… Radim ovaj posao 15 godina i, vjerujte mi, ne trebaju mi njihove preporuke za čišćenje. To mi je totalno smiješno, čistim kao što inače čistim. Ta cijela priča s tim virusom, kako se unosi ili ne unosi, mi malo, sve skupa, ne drži vodu – sumnjičavo će vlasnica servisa “Čisto”.

Svoj posao se, kao i do sada, trudi obavljati maksimalno profesionalno i nije uvodila nikakve posebne ponude poput nekih zagrebačkih servisa, koje na svojim internetskim stranicama reklamiraju novu uslugu profesionalnog dezinfekcijskog čišćenja za privatne i poslovne korisnike.

– Ma to su gluposti… Jedino tko je u Splitu adekvatan za raditi dezinfekciju i deratizaciju je “Cian”. O.K., stoji da ćemo raditi s dezinfekcijskim sredstvima. Ali nuditi to kao uslugu?! Znate li vi što je dezinfekcija prostora? To isključivo rade školovani i obučeni ljudi. Oni rade posebnu vrstu dezinfekcije. Po meni to ne mogu raditi agencije za čišćenje.

To je priča koja ne drži vodu. O.K., koristit ćemo svi mi dezinfekcijska sredstva i prebrisati sve površine, ali to nije stopostotna zaštita. Ne pada mi na pamet nuditi takvu uslugu, jer bih prodavala nešto što ne mogu isporučiti. Neka drugi rade što hoće, njihova stvar. To je navlakuša, a ja se nikad nisam bavila takvim stvarima – ističe Mira Barbarić. Popis stavki za čišćenje i dezinfekciju

Prilikom čišćenja, napominju u Airbnb-u, nikako ne preskačite i kvake, prekidače za svjetlo, daljinske upravljače, uzice za uključivanje i isključivanje ventilatora i svjetiljki, termostate, ključeve, sušila za kosu, ograde, daske za glačanje i glačala, te kante za otpad i recikliranje.

Kuhinja: sudoperi, kvake i ručke i na kuhinjskim ormarićima, kuhinjski aparati (pećnica, toster, lonaca na paru, aparat za kavu i dr.), začini (ulje, pribor za sol i papar, začini i spremnici koji se često upotrebljavaju i dr.), posuđe koje se ne može prati u perilici (keramičke zdjele, plastično posuđe za djecu i dr.), stolice s čvrstim naslonom

Kupaonica: umivaonici, WC školjke, ručke na slavinama, kade i tuš-kade, zavjese i vrata na kadama i tuš-kadama, spremnici za šampon, regenerator, gel za tuširanje i sapun za ruke

Spavaća soba: vješalice i stalci za prtljagu, noćni ormarići

Kućanski aparati za čišćenje: perilice rublja, usisivači, sušilice

Oprema za djecu: igračke, prijenosni krevetići i elementi sa zaštitnom ogradom za igru, stolice za hranjenje

Ostali sadržaji: bicikli, kišobrani, igre, knjige Dodatne upute

Iznajmljivačima se preporučuje i ugradnja sefa za ključeve ili pametne brave s digitalnim otključavanjem, što će omogućiti fleksibilne ulaske i izlaske iz apartmana kako bi se smanjio kontakt s gostima na najmanju moguću mjeru.

Pobrinite se da u smještaju ima dovoljno zaliha svih osnovnih sadržaja poput sapuna za ruke, papirnatih ručnika i maramica, WC papira, a u slučaju duljeg boravka u smještaju i dovoljno dodatnih ručnika i setova posteljine.

Gostima možete ostaviti na raspolaganju sredstva za dezinfekciju i druga sredstva za čišćenje te ih time potaknuti da čiste sami za sobom. Pričekati 72 sata između dva gosta

Nakon odlaska gosta koji je mogao biti izložen koronavirusu, savjetuju u Airbnb-u, pričekajte 24 sata i tek onda započnite s čišćenjem.

Domaćini koji sudjeluju u inicijativi za pružanje smještaja osobama koje pomažu u borbi protiv bolesti COVID-19 dužni su pričekati da prođe 72 sata između odlaska jednog i dolaska drugog gosta.

To uključuje 24 sata, koliko treba pričekati prije ulaska u smještaj, kao i vrijeme potrebno da se sve prostorije koje su na raspolaganju gostima očiste i dezinficiraju. Predviđeno je i da ostane malo vremena u slučaju da još nešto treba obaviti.

Čisto - cleaning and maintenance service has upgraded its privacy statement and so-called. cookies in accordance with the new European regulation from the Universal Declaration of Human Rights (GDPR). We use cookies on our website to provide you with a service, analyze usage, ensure availability and system functionality, which we could not provide without using cookies. By continuing to use our website, you agree to receive cookies. More about cookies and your privacy can be found at the link >Privacy Policy<.
I accept the privacy policy Pravila privatnosti
Secured By miniOrange